УПИС УЧЕНИКА У ПРВИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ

ОШ „Милица Стојадиновић Српкиња“ у Врднику ради у две школске зграде – у Бошка Сремца бб и Браће Мунџић 23 у Јаску (издвојено одељење). Да ли ће дете похађати наставу у једном или другом објекту зависи од места пребивалишта.

Школа ради у једној смени и то пре подне од 800 до 14 00 часова.

У првом разреду изучавају се обавезни и изборни предмети (грађанско васпитање и верска настава). Када се одабере изборни предмет, изучава се до краја првог циклуса, тј. од првог до четвртог разреда. Страни језик, који се изучава као обавезан, је енглески језик.

ОБАВЕШТЕЊЕ - УПИС ДЕЦЕ У ПРВИ РАЗРЕД

Уџбенике, свеске и потребан прибор родитељи ће набављати у договору са учитељицом.

У први разред уписују се деца која од почетка школске године, до 1. септембра, напуне најмање шест и по, а највише седам и по година. Дете се уписује у школу након испитивања зрелости за полазак у школу.

У школу се могу уписати и деца од шест до шест и по година, ако, уз образложен захтев родитеља, на тесту зрелости за полазак у школу покажу да су на потребном нивоу емоционалне, социјалне и интелектуалне зрелости.

Тестирањем се утврђује степен спремности детета за школу, у емоционалној, социјалној и интелектуалној сфери. За овај чин веома је значајна подршка родитеља. Они треба да буду смирени, опуштени како би се дете без напетости, слободно, у опуштеној атмосфери упустило у разговор. На основу резултата теста добија се општа слика генерације и ниво психофизичког развоја све деце. На основу резултата тестирања и процене нивоа зрелости деце, формирају се и уједначавају одељења првог разреда. 

Image 1
Image 1

Полазак детета у школу – писмо родитељима

Да ли сте се припремили?

У септембру Ваше дете полази у школу. Полазак детета у први разред озбиљна је провера не само детета већ и  родитеља, провера да ли су родитељи правилно васпитали своје дете, да ли су га добро припремили за школу

Полазак у школу је заиста значајан доживљај за дете. Од првог утиска детета у школи може да зависи успешност његовог целокупног даљег школовања. Зато је важно да тај утисак буде позитиван и без страха од непознатог. Поласком детета у школу круг око њега се шири, а учење полако постаје његова основна активност. Дете ће напредовати у школи и лепо ће се осећати у друштву својих вршњака ако код детета формирамо позитиван однос према школи, обавезама које га чекају, учитељици, пријатељима…

Шта је важно код припреме детета за школу?

☺  Дете се мора припремити психички и физички – дете мора да достигне одређени ниво сазнајног, емотивног и социјалног развоја, треба да има развијене одређене културно-хигијенске и радне навике како би могло да обавља задатке које му школа поставља.

☺  Развијте позитивне ставове детета према школи и учитељу – то значи да никада нећете дете плашити школом, нити му претити његовом учитељицом. О школи причајте као о месту на коме ће дете пуно научити, постати паметније, упознати нове другове.

☺   Научите дете на упоређивање и процењивање – дете морате упознати са тим да ће га у школи оцењивати и упоређивати с другом децом, међутим, оно не треба ни да помисли да ће његова успешност утицати на вашу љубав према њему.

Развијте радне навике детета у извршавању школских обавеза
Одредите детету простор за рад и учење – врло је важно да дете има време и простор за рад, на коме ће моћи у миру да учи и пише своје задатке. Важно је да то буде увек исто место, да га дете доживи као свој простор за рад, да на њему нема пуно садржаја који ће одвлачити његову пажњу. Такође, добро је да то буде исто време у низу дневних рутина.

☺   Најбољи метод за усвајање нових облика понашања је кроз игру. Игра не престаје са доласком обавеза. Игра је најбоља вежба за способности које желимо да развијемо.

На време и у доброј атмосфери извршите техничке припреме                       Увежбајте с дететом пут до школе. Научите дете да зна своју адресу становања, да зна где му родитељи раде и да зна бројеве телефона родитеља. Дајте му мали  адресар у којем ће све те важне информације писати.

Image

Joш неколико информација у вези заказивања тестирања и уписа у школу….

Ове године родитељи/други законски заступници који су грађани Републике Србије могу електронским путем  да закажу на Порталу еУправа термин за упис и тестирање детета у основну школу покретањем услуге еЗаказивање термина за упис и тестирање детета у ОШ.

Потребно је да:

  • Будете регистрован корисник, односно имате креиран налог на државном порталу за електронску идентификацију eID.gov.rs
  • Покренете услугу на Порталу еУправа (Услуге → Образовање → еЗаказивање термина у ОШ)
  • Закажете термин у школи којој Ваше дете територијално припада

Приликом уписа није потребно да прилажете документа, јер ће их школа прибавити по службеној дужности, и то:

  • Извод из матичне књиге рођених
  • Уверење о пребивалишту
  • Уверење о похађању припремног предшколског програма
  • Потврду о обављеном лекарском прегледу – лекарско уверење*

* Изузетак је само лекарско уверење уколико сте преглед обавили код приватног лекара.

Напомена 1: Термин можете да откажете 24 часа раније. Уколико не откажете термин и не дођете у заказаном термину у школу, систем Вам неће дозволити да наредних 14 дана резервишете нови термин за упис и тестирање детета у основну школу електронским путем. У том случају, родитељи ће морати директно да се обрате школи и закажу нови термин.

Напомена 2: Уколико имате додатна питања и недоумице у вези са заказивањем термина, обратите се контакт центру на 011/73-505-57. Телефонска подршка доступна је од 22. марта 2021. године и током трајања уписа у основне школе сваког радног дана од 7.30 до 15.30 часова.

Дакле, апликација је доступна родитељима/другим законским заступницима од 22.03.2021. како би резервисали термине за тестирање и упис. Само тестирање деце ће се спроводити током априла и маја месеца.

За сва додатна питања можете позвати школу у термину од 800 до 1200 на телефон 022/465-074.