Школска слава Свети Сава

Драги ученици, поштовани родитељи и колеге,

Обележавање празника је исказивање наше захвалности личностима и догађајима који су нас створили онаквима какви данас јесмо, али су пре свега прилика да се подсетимо херојских дела храбрости и пожртвовања наших предака у нади да ћемо славећи њих и ми постати сличнији њима. Али, право на идентификацију са сопственим прецима имају само они који су спремни да истим тим путем предака и сами крену, да као и они поднесу невољу, превазиђу тешкоће и изаберу исправан, моралан и правдољубив пут до свог циља.

Подсетићу да је време у ком је Свети Сава живео једно од најмрачнијих у историји Европе. Средњи век је с пуним правом назван „мрачна времена“ и  то пре свега због метафоричног мрака – мрака интелекта. Један од оних који су се супротстављали том мраку уносећи светлост у животе људи био је и Свети Сава. Упркос епидемијама и ратовима које су харале Европом тог времена он је на својим путовањима био просветитељ, саветодавац и лучоноша духовности и смерности и тиме у  мрачна времена уносио светлост знања и образовања.

Ни ми не живимо у савршеном свету. Пандемијска Европа данашњег времена подсетила нас је на неке универзалне људске страхове. Страх од непознатог, страх од губитка блиских људи, страх од контакта са тим истим људима, отуђења, затварања, ограничења… само су нам доказали крхкост наших свакодневних надања и уљуљканих живота.

С друге стране можда смо се више окренули породици, научили неке нове ствари, присетили се правих и непролазних вредности, разумели да је највећа врлина способност прилагођавања променама. Ми се не миримо са стањем, прилагођавамо се, учимо на нове начине, тражимо нове путеве сазнавања и напретка као што је то некада и Свети Сава чинио и како је учио друге да исто то чине. Зато и славимо његов живот као пример немирења са затеченим, као истрајност у намери да донесе нове вредности, као духовну вертикалу којој треба да стремимо. Наше право да се позивамо на Светог Саву садржано је у нашој спремности да наставимо да идемо путем који је он започео.

У то име и уз најбоље жеље срдачно вам свима честитам школску славу – Савиндан.

Директор школе

Саша Матешић

Након ових уводних речи, позивамо Вас да погледате програм који су, традиционално, спремили ученици млађих и старијих разреда уз помоћ својих наставника и учитеља. 

 

СУНЦЕ СВЕТОГ САВЕ

Неко прославља Школску славу трећи пут, неко пети, неко први пут. Оно што сваки пут осећамо јесте радост и избуђење и жеља да се тог дана покажемо у најбољем светлу. А како се осећају и о чему размишљају пред почетак приредбе, откриће Вам ученици трећег разреда у кратком скечу који су спремили.

Освештавање колача

Кумови овогодишње славе било је помоћно особље наше школе. 

Сваке године, ученици православне веронауке спремају пригодне рецитације и скечеве у славу и част Светог Саве. 

Наши ученици бавили су се и ликовним стваралаштвом на тему Светог Саве.

Осим ученика у Врднику, ученици наше подручне школе у Јаску спремили су пригодан програм.

Време је за мало музике! Послушајте извођење Химне Светом Сави.

Погледајте шта су још ученици православне веронауке спремили.

Ове године у нашој школи кренуо је са радом Клуб читалаца. За Вас су припремили презентацију о Светом Сави, који је био велика инспирација народним певачима и приповедачима, познатим песницима и писцима, али и нашим ђацима. 

Наши најмлађи ученици су уживали у ликовном стваралаштву. Погледајте радове ученика првог и другог разреда.

Пред вама је и трећи део рецитација које су спремили ученици православне веронауке. 

И за крај, представљамо Вам ученике 7/1 и 7/2 одељења који су у складу са актеуелном ситуацијом обележили дан посвећен Светом Сави.

Драги наши, хвала Вам на пажњи. Надамо се да Вам се допао наш скромни програм.

На многаја љета!