Обраћање директора школе

Не сматрам за потребно да се упуштам у полемику и дајем коментаре око, верујем, потпуно добронамерних коментара и дешавања везаних за школу, али сада имам обавезу да разјасним неке од информација које су у оптицају по друштвеним мрежама и на другим местима  како бих отклонио све евентуалне нејасноће.

Тачно је да је пре неколико година школи  „Милица Стојадиновић Српкиња“ одобрен пројекат (а не средства – новац никада није био на рачуну школе) за повећање енергетске ефикасности објекта. Од када сам ступио на дужност у децембру 2019. године покушавали смо да заокружимо пројектну документацију и остваримо оно што је неопходно за радове у објекту у који није улагано неколико деценија (осим фискултурне сале). Међутим, услед новонастале ситуације са пандемијом ковида 19, пројекат није остварен и не знамо када  ће бити. Због свега тога и наведене неизвесности одлучили смо да се окренемо сопственим снагама и да покушамо да, у оквиру наше и моћи локалне заједнице, учинимо што више како би наши ученици и запослени у школи имали што боље услове за рад.

Не бих могао да се сложим да Школа данас изгледа исто као што јеизгледала пре три године како је наведено у неким коментарима. На две трећине школе, на њеним најугроженијим деловима, урађена је топлотна изолација која је изведена средствима локалне заједнице и добровољним радом врдничких мајстора и родитеља ученика. Комплетна школа добија ново ЛЕД осветљење (радови су завршени на делу објекта, а преостали део ће бити комплетиран до краја фебруара) у износу од 2.600.000 динара. Увели смо нов видео надзор и ЛЕД осветљење дворишта. Опремили смо се из донација и других извора финансирања неопходним наставним средствима и ненаставном опремом. Спустили смо плафоне у ходницима целе школе како би их учинили безбеднијима, поставили олуке на делу објекта, окречили део просторија и део фасаде, направили нову канцеларију за педагога Школе, избацили дотрајао ламинат у делу објекта и поставили плочице… Не желим да набрајам даље, јер не сматрам да има потребе за тим. Ако се наш труд и рад не види, беспредметно га је потенцирати и показивати.

Наредни период ће донети сређивање дечјих тоалета (радови почињу овог викенда и биће завршени до почетка марта), даље радове на топлотној изолацији (поготово тавана) и прелазак на ефикаснији начин грејања, учионицу на отвореном (земљиште изнад пекаре и католичке цркве)… Постоји жеља и за променом намештаја и подова у учионицама, али не можемо гарановати да ће то бити остварено ове године те стога не желимо ни да дајемо испразна обећања. У сваком случају, покушаћемо да остваримо и ове циљеве сопственим снагама као и вољом и могућностима локалне заједнице и свих добронамерних становника и донатора.

Имам потребу да додам и то да наша школа не функционише тако што „само нешто тражимо“ него покушавамо да и сами прикупимо одређена средства.  Ученичка задруга је у процесу оснивања, уприличен је Новогодишњи базар, у неколико наврата је прикупљана стара хартија, као и електрични и електронски отпад. О свему томе могли сте се информисати на званичном сајту школе .

У циљу даљих радова је и ова најновија акција коју је покренуа у четвртом разреду око сређивања њихове учионице. У вези са тим, молим све добронамерне и заинтересоване да не настављају са пласирањем непроверених прича и полуинформација јер наша жеља никако није да Школа и радови око унапређиања њеног рада буду камен раздора и свађа. Школа би требала да буде место окупљања, место заједништва и слоге, а никако место на коме ће се преламати интереси било које групе или појединца. Онај ко жели и може да помогне, добродошао је уз нашу најискренију захвалност; онај ко није у могућности да то учини или то не жели из било којих разлога, исто тако ће бити примљен као драг гост, као пријатељ школе, као добронамерни пролазник.

Због свега напред изнетог, још једном вас молим да нашу жељу и позиве посматрате једино као добронамеран апел за помоћ и тежњу да ученицима омогућимо боље услове за боравак у школи.

П.С.

Све речено може се проверити доласком у школу и подношењем захтева за информације од јавног значаја. Тако ће, надам се, бити видљива тачност овога што сам навео као и наменско трошење средстава. Исто тако, за сва питања у вези са животом и радом школе доступан сам сваком заинтересованом  у просторијама Школе у личном контакту.

Свако добро свима.

Директор Школе

Саша Матешић